De ziua României: realizări ale absolvenților FII

Semnalăm câteva dintre contribuțiile studenților și absolvenților Facultății de Informatică – și, implicit, ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – la știința calculatoarelor și tehnologiile informaționale.

Ce-ar fi dacă într-o zi am ajunge toți premianți?

În primul rând, trebuie menționat premiul I obținut de echipa Sytech – avându-i ca membri pe absolvenții (pe atunci, studenți masteranzi) Adrian Buzgar, Călin Juravle și Andreas Resios – la cea mai importantă secțiune (Software Design) a competiției internaționale studențești Imagine Cup.

Imagine Cup 2009

Imagine Cup 2009 (Adrian Buzgar, Sabin Buraga, Andrei Resios, Călin Juravle, Cosmin Ilie)

Echipa Sytech s-a prezentat la runda locală pe care am organizat-o în facultate pe baza campaniei naționale „Ce-ar fi dacă într-o zi am ajunge toți la muzeu” de promovare a ediției Imagine Cup 2009 și pe care am anunțat-o la finalul anului 2008 în cadrul blog-ului FII Student.

Ținând cont de idee, de cunoștințele tehnice și de seriozitatea echipei, existau mari șanse ca proiectul UpCity să se califice în etapa finală. Dacă după faza națională încă mai existau unele rețineri referitoare la maniera de prezentare a soluției, după zecile (sutele?) de repetiții efectuate știam că vom câștiga. Eforturile – e.g., pregătirile susținute, discuțiile, evaluările preliminare – și cunoștințele dobândite anterior și-au găsit împlinirea. Ținta a fost atinsă.

Cei interesați pot urmări jurnalul vizual al „expediției” egiptene spre trofeul Imagine Cup și pot parcurge blog-ul UpCity relatând principalele activități întreprinse de echipa Sytech. De asemenea, poate fi explorat albumul de fotografii realizate de Cosmin Ilie – beneficiar al locului I la secțiunea IT Challenge.

Trebuie menționat faptul că acest premiu nu reprezintă o distincție singulară. Ne putem (re)aminti de premiul I obținut de echipa Midia – compusă din absolvenții FII Adrian Bărăgan și Emilian Bărăgan, alături de Marius Pătrășcanu – la secțiunea Short Film a ediției Imagine Cup 2004.

Urmăriți filmul Nostrum Capitulus și notița oferită de FII Student pe Google+.

Desigur, echipele de studenți FII au acceptat provocările și, inerent, dificultățile specifice secțiunilor – privitoare la algoritmică, dezvoltare de aplicații software complexe, multimedia, jocuri electronice etc. – propuse de edițiile ulterioare. O serie de mărturii recente sunt descrise de articolul relatând participarea la Imagine Cup 2011 și de filmul demonstrativ al jocului CityQuest calificat în semi-finale.

Experiența acumulată și beneficiile intelectuale au fost în măsură să ofere noi perspective.
Locul I în 2004. Apoi în 2009. De ce nu și în 2012?

Informatica nu înseamnă doar programare

Tot în anul 2009, Ecaterina Valică – atunci, studentă la master – a obținut distincția Best in Class la secțiunea Innovation a seriei de provocări propuse de Mozilla Labs pentru cel mai original model de interacțiune cu utilizatorul la nivel de Web.

Colaborarea cu fundația Mozilla a continuat și în 2011, facultatea noastră numărându-se printre puținele organisme academice ale globului care au organizat în România evenimentul Design Jam implicând studenți și absolvenți FII.

Trebuie semnalate și implicările studenților în activități circumscrise unor variate domenii.
O serie de exemple sunt oferite de articolele:

FII premiant la matematică

Binecunoscutele participări ale studenților noștri la edițiile anuale ale Olimpiadei Online de Matematică organizate de Ariel University Center of Samaria din Israel au avut drept rezultat numeroase medalii.

Instantanee ale premierii medaliaților MO-Ariel

Ca exemplificări, pot fi parcurse însemnările:

Alte rezultate de excepție sunt menționate de articolele FII medaliat la SEEMOUS 2011, Succese ale studenților FII la International Mathematics Competition 2010 și Rezultate la Concursul Național Studențesc de Matematică “Traian Lalescu”.

FII printre primii la sport și ascensiuni

Nu în ultimul rând, se cuvin amintite contribuțiile studenților facultății în domeniii extra-curriculare.

Un exemplu recent îl reprezintă ascensiunea pe vârful Lenin întreprinsă de masterandul Paul Diac: FII pe vârful Lenin (jurnal vizual).

O altă realizare e cea a studentului Andrei Petraru care s-a clasat în primii 10 la Campionatul Mondial de Ciclism (2009), fiind – de asemenea – beneficiarul unei burse oferite de compania Google.

Suntem mândri de realizările lor și le dorim mult succes!

Publicat în concurs, echipa, FII. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , . Comentarii închise la De ziua României: realizări ale absolvenților FII