De ce student la FII?

Firesc, te-ai întrebat: De ce aș fi student(ă) la Facultății de Informatică din Iași?

Sigla Facultății de Informatică din IașiIată câteva motive pentru care ai putea considera Facultatea de Informatică din Iași (FII) ca mediu-gazdă pentru demararea și, ulterior, consolidarea pregătirii unei cariere profesionale în informatică – în ramuri precum știința calculatoarelor (Computer Science) și tehnologia informației (Information Technology):

Facultatea noastră este prima facultate de informatică a unei universități cu profil non-tehnic din România.

Mulți dintre absolvenţi – sau chiar actualii studenți – lucrează, la nivel internațional, național sau local, în cadrul unor companii importante (Adobe, Amazon, BitDefender, Continental, DiTech, Embarcadero, Endava, IBM, Intel, Microsoft, Movial, Siemens, XWiki și multe altele) sau implicându-se în studii de doctorat ori având poziții de profesori sau cercetători în diverse universități și institute de cercetare teoretică sau aplicativă.

FII pentru viitor

Oferim o bază solidă în informatică și, în același timp, o varietate mare de module – de exemplu, cursuri opționale, posibilități de practică, stagii de mobilitate în străinătate, cercuri studențești etc. – aliniate la „pulsul” industriei software.

Training Trilex -- studentii masteranzi ai Facultatii de Informatica

Un grup de studenți ai Facultății de Informatică

» Ca student, poți urma cursuri de programare – de la limbaj de asamblare la C++, C#, Java, PHP etc. – inclusiv experimentarea altor paradigme precum cea funcțională (Lisp, Haskell) ori programarea logică (limbajul Prolog).

» Vei dobândi cunoștințele necesare proiectării, implementării și exploatării diverselor tipuri de software: de la compilatoare, codec-uri și anti-viruși până la agenți software sau utilitare ale sistemelor de operare (cu precădere Linux și Windows). Suplimentar, vei învăța despre ingineria software (software engineering), despre interacțiunea om-calculator și despre cum poți să lucrezi la proiecte de anvergură.

» Vei putea înțelege și dezvolta aplicații destinate rețelelor de calculatoare, în special Internet. Astfel, cunoștințele dobândite ar putea fi de folos într-o viitoare carieră ca administrator de sistem și/sau de rețea.

» Tot în cadrul facultății, vei aprofunda diverse aspecte privind modelarea și interogarea datelor stocate în sisteme de baze de date relaționale, semi-structurate (XML) sau recurgând la grafuri (NoSQL), abilități necesare unui loc de muncă în domeniul economic (e.g., e-business) și nu numai.

» De asemenea, vei putea excela în tehnologii Web – pe partea de server și/sau la nivel de client. Chiar dacă încă nu cunoști cum să invoci sau să implementezi servicii Web, să dezvolți mash-up-uri preluând date de la Facebook, Flickr, Twitter ori Bing/Google Maps sau să creezi extensii de browser, să realizezi design Web ori să fii expert SEO, te vom învăța noi.

» Nu în ultimul rând, trebuie menționate cursurile de algoritmică (grafuri, tehnici de proiectare, programare genetică, euristici etc.), bioinformatică, embedded systems, grafică pe calculator, inteligență artificială, practică hardware, securitatea informației și multe altele – studiază lista disciplinelor predate în prezent la FII (studii de licență de 3 ani). Persoanele interesate de studii aprofundate la nivel de master pot explora secțiunea Masterat a sitului FII, actualmente existând 5 specializări: ingineria sistemelor software, lingvistică computațională, optimizare computațională, securitatea informației și sisteme distribuite.

» Dacă te interesează cercetarea în informatică (teoretică sau aplicativă), consultă însemnările oferite de blog-ul FII Student privitoare la diverse oportunități destinate studenților și unele dintre rezultatele notabile obținute de studenții noștri.

» Intenționezi să ai o carieră ca profesor de informatică (gimnaziu, liceu, universitate)? Pe parcursul facultății ai posibilitatea să urmezi cursuri specifice – pedagogie, e-learning etc.

Instantanee fotografice ale vieții de student la Facultatea de Informatică

Instantanee fotografice ale vieții de student la Facultatea de Informatică

» De asemenea, semnalăm posibilitatea de aprofundare în primii doi ani a unei limbi străine de largă circulație internațională, precum engleza sau germana.

» Studiul individual sau în grup poate fi facilitat și de resursele bibliografice oferite de biblioteca FII, inclusiv cărțile vizând tehnologii de ultimă oră.

Activități extra-curriculare

În ceea ce privește voluntariatul, viața de student la Facultatea de Informatică este una bogată.

Cupa Imagine Cup 2009 câștigată de echipa Sytech (Andreas Resios, Adrian Buzgar, Călin Juravle)

Cupa Imagine Cup 2009 câștigată de echipa Sytech a Facultății de Informatică din Iași

» Poți activa în cadrul ASII – Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni – organizatoare sau inițiatoare de întâlniri, de competiții precum DigiPhoto ori FII Competition, de acțiuni caritabile sau concursuri sportive. Dacă ai „stofă” de redactor, fotograf ori caricaturist, poți să contribui și la Ziarul de ASII.

» Poți activa, de asemenea, în cadrul cercului de tehnologii RIA (Rich Internet Applications) sau al grupului Microsoft Student Partners; de succes s-a bucurat FII Gamedev – clubul dedicat dezvoltării de jocuri.

» Pe parcursul vieții de student, poți participa – eventual, chiar poți avea rol de prezentator – la evenimente ca Adobe Flex Camp, atelierul Summer <Web />, Școala de vară Eurolan ori Doctoral Summer School on Meta-Heuristics in Optimization and Intelligent Data Analysis organizate direct în cadrul facultății. De asemenea, studenții se pot implica în organizarea unor manifestări științifice – de exemplu, CICLing 2010 și RoCHI 2008.

» Spirit concurent? Ai oportunitatea participării la importante competiții (inter)naționale de informatică – de exemplu, ACM International Collegiate Programming Contest, Google Summer of Code, Imagine Cup, Mozilla Labs Design Challenge – ori la diferite olimpiade/concursuri de matematică de renume.

» Studenții FII pot obține burse – inclusiv cele privind mobilități Erasmus la alte universități din străinătate – și/sau stagii de practică la companii (inter)naționale. Acestea ar putea ajuta și la cariera viitoare, nu-i așa?

Te îndemnăm să parcurgi și mesajele video din partea unor absolvenți FII și prezentările propuse viitorilor studenți. De interes sunt și articolele Realizările studenților FII în 2010, FII printre primii! și Retrospectiva anului 2009.

Pentru alte detalii, vizitează situl Web al Facultății de Informatică din Iași, parcurge blog-ul FII Student și urmărește @fiistudent pe Twitter.

Mult succes!
Te așteptăm la FII!

5 răspunsuri to “De ce student la FII?”

  1. Florin V. Says:

    Ce faina descriere pentru ASII 🙂


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: