FII Student la FOSDEM 2011

Pentru însemnarea de față, blog-ul FII Student găzduiește relatările studentului Bogdan Gâza (anul II), participant a doua oară la FOSDEM (Free and Open-Source Software Developers’ European Meeting).

„În perioada 5-6 februarie a avut loc la Bruxelles unul dintre cele mai importante evenimente din lumea open-source/FLOSS și anume FOSDEM 2011. Mii de participanți din toată Europa s-au adunat aici pentru cea mai importantă întâlnire de acest gen, anul acesta desfășurându-se a XI-a ediție – și cea mai mare: peste 5000 de participanți.

Conferința se întinde pe parcursul a două zile, având numeroase secțiuni (track-uri) „rulate” în paralel și diferite lightning talks (prezentări de 15 minute pe diferite teme ce țin de open-source). De asemenea, începutul și sfârșitul întâlnirii sunt marcate de un număr de prelegeri (keynotes) susținute de membrii importanți ai comunității.

Gazda evenimentului a fost ULB (L’Université Libre de Bruxelles) care a oferit foarte multe săli pentru a găzdui volumul mare de participanți.

FOSDEM 2011: public

FOSDEM 2011: public

Pe holurile ULB au avut standuri diferite comunități (Mozilla, FSFE — Free Software Foundation Europe, Fedora, CentOS etc.), fiind prezentă chiar și editura O’Reilly cu un stand impresionant de cărți la care s-au aplicat discount-uri speciale pentru FOSDEM.

Secțiunile de interes de anul aceasta au acoperit foarte multe domenii: de la distribuții de Linux și dezvoltare Mono până la framework-uri Web și data analytics — vezi mai multe informații.

Personal, am apreciat foarte multe prezentări ca fiind interesante și am încercat să particip la cât mai multe dintre ele.

În cea mai mare sală (Janson) — cu o capacitate de peste 1500 de locuri — au avut loc keynote-urile și prezentările de pe track-ul principal. Aici, la prezentarea referitoare la LLVM and Clang realizată de Chris Lattner (Apple) sala a fost aproape plină.

Instantaneu al unei prezentări FOSDEM

Instantaneu fotografic al unei prezentări FOSDEM

Apoi, am încercat să urmăresc cât mai multe dintre prezentările din secțiunea data analytics unde s-a discutat foarte mult despre Hadoop și diferite module construite pe baza lui, dar și despre diverse utilizări ale toolkit-urilor open-source pentru analiza datelor (analiză textuală în general).

Pentru pasionatii de tehnologii Web, specialiștii de la Mozilla au avut numeroase prezentări interesante ce au inclus discuții despre Firefox 4 și HTML5.

A doua zi (duminică), alte track-uri au fost propuse comunității, plus încă un set de lightning talks. Am putut și eu expune comunității proiectul pe care l-am dezvoltat în cadrul Ruby Summer of Code și anume Rails Admin. Cei interesați, pot urmări prezentarea mea disponibilă pe situl Slideshare.

Tot duminică, dar dupa-amiază, o absolventă a facultății noastre — Anca Paula Luca —, actualmente membră a echipei și comunității XWiki a prezentat XWiki: Annotating documents, the eXtensible wiki way.

FOSDEM 2011: Anca-Paula Luca

FOSDEM 2011: absolventa Anca-Paula Luca

Drept concluzii: pot considera a fost o experiență foarte interesantă. Ocazia de a te întâlni „pe viu” cu oameni, colegi apropiați cu care lucrezi zi de zi pe Internet dezvoltând diferite proiecte open-source, este unică. FOSDEM este locul ideal pentru a-ți face noi contacte și de a afla la ce muncește comunitatea de dezvoltatori FLOSS din Europa (și nu numai).

Voi reveni cu plăcere în fiecare an la FOSDEM și recomand tuturor pasionaților de tehnologie să facă acest lucru, fiind un eveniment important care merită frecventat.”

Alte opinii referitoare la ediția FOSDEM 2011 pot fi regăsite în articolul Prezențe românești la FOSDEM 2011 oferit de situl inițiativei „Fii liber”.

Reclame

2 răspunsuri to “FII Student la FOSDEM 2011”

  1. Tweets that mention FII Student la FOSDEM 2011 « FII Student — Facultatea de Informatică, UAIC Iaşi -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Bogdan Gaza, FII Student. FII Student said: FII Student la FOSDEM 2011 http://wp.me/pbc5U-Kf […]

  2. Sabin Buraga Says:

    De asemenea, se poate parcurge și însemnarea XWiki at FOSDEM 2011 redactată de absolventa Anca Paula Luca.


Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: