Premii la Sesiunea Națională de Comunicări Studențești – ITS2010

Sigla Facultății de Informatică din IașiVia Emilian Necula și Raluca Necula (studenți în anul I la Masterul de Sisteme Distribuite):

„Vom încerca în cele ce urmează să descriem succint cam ce a însemnat participarea la Sesiunea Națională de Comunicări Studențești – ITS2010 care a avut loc vineri, 21 mai, în cadrul Facultății de Transporturi București. Tematica generală a vizat sistemele inteligente de transport (ITS – Intelligent Transport Systems).

După aproximativ 7 ore de mers cu mașina de la Iași, am ajuns în jurul orei 10am în București, la locația de desfășurare stabilită: Rectoratul Universității Politehnica București, Sala Senatului – o clădire cu un aspect impozant.

După expunerea a încă două prezentări a urmat prezentarea noastră – Sistem distribuit de Management al Traficului. Experiența anterioară – de la susținerea examenului de licență – a constituit un avantaj, întrucât am știut să ne dozăm timpul pentru a putea efectua la finalul prezentării și un demo al aplicației. Cei prezenți au apreciat lucrarea și soluția oferită de noi, venind la finalul expunerii și cu o serie de întrebări pe marginea aplicației prezentate.

În deschiderea sesiunii de comunicări, un alt student – Andrei Georgescu – de la Facultatea de Informatică din Iași și-a prezentat lucrarea Aplicație GPS pentru PC.

După o scurtă pauză, au urmat o serie de alte prezentări, unele care vizau implementări practice („Autovehiculul hibrid”, „Dispozitiv de pornire automată cu microcontroller a motorului termic”, „Sisteme de creștere a siguranței transportului rutier”), iar altele având un conținut mai mult teoretic („Mașini inteligente”,”Rețele VANET”, „Traffic safety”) care să poate constitui soluții de îmbunătățire a fluenței în trafic. După terminarea tuturor expunerilor, au urmat scurte demonstrații practice în fața clădirii rectoratului.

În continuare, programul a inclus o pauză de masă, prilej cu care am schimbat impresii cu ceilalți participanți despre soluțiile expuse în cadrul conferinței.

Ulterior, ne-am deplasat la sediul firmei THALES (situată la 20 de minute de mers de campusul Politehnicii), însoțiți de unul dintre masteranzii facultății, software engineer la această companie care are drept domeniu de activitate oferirea de soluții inteligente de control al traficului atât rutier, cât și feroviar (European Train Control System) sau aerian. Pentru început, angajații firmei au susținut fiecare o prezentare asupra proiectelor în care sunt implicați, urmând apoi vizite tehnice la laboratoarele firmei – au fost realizate diferite demonstrații live ale aplicațiilor, inclusiv cu informații asupra arhitecturii hardware.

Am putut analiza și modul în care personalul își testează sistemele până ce sunt efectiv livrate clientului. Un aspect de remarcat a fost maniera în care serverele au evoluat de la începutul anilor ’90 până la ora actuală, resursele hardware reducându-se considerabil ca dimensiuni, concomitent cu acordarea unui interes sporit pentru dezvoltarea de software flexibil și având o interfață intuitivă menită a facilita munca operatorilor de trafic.

Sesiunea de comunicări s-a încheiat cu o festivitate de premiere unde au fost înmânate diplome participanților, plus premii pentru cele mai interesante lucrări prezentate. Am obținut premiul al doilea, iar colegul nostru Andrei Georgescu a fost apreciat cu mențiune.

Locul întâi a fost acordat echipei înscrisă cu lucrarea Sisteme de creștere a siguranței transportului rutier care a realizat un autovehicul la scară miniaturală înzestrat cu funcții de detecție a obstacolelor și de evitare a coliziunilor.”

Trebuie precizat că lucrările de licență ale celor doi masteranzi au fost coordonate de Cosmin Vârlan, iar activitatea de cercetare ulterioară a fost îndrumată de profesorul Adrian Iftene. La eveniment au fost acceptate 20 de lucrări – detalii.

Felicitări și mult succes pe viitor!

2 răspunsuri to “Premii la Sesiunea Națională de Comunicări Studențești – ITS2010”

  1. Tweets that mention Premii la Sesiunea Națională de Comunicări Studențești – ITS2010 « FII Student — Facultatea de Informatică, UAIC Iaşi -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Andreea Hilohe, FII Student. FII Student said: Premii la Sesiunea Națională de Comunicări Studențești – ITS2010: http://wp.me/pbc5U-r8 […]

  2. emiliannec Says:

    Pozele de la Sesiunea de Comunicari Studentesti ITS 2010 sunt accesibile la aceasta adresa: http://its2010.upb.ro/galerie/


Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: